ops: ,
mój błąd,znalazłem fakturę,
oleju weszło 6,4 L.(bo resztę mi oddali),a zapłaciłem za 7 L. :idea: ,
stałem obok i patrzyłem jak i co się robi,to jest dokładnie tak:http://www.mkv-gti.net/wi...ransmission_oil,
+ po zalaniu oleju odpalenie silnika i sobie jeszcze uzupełniał w czasie pracy na pozycji "D" i na podnośniku wolno kręcące sie koła, tak to mniej więcej wyglądało
no to ciekawostka :diabelski_usmiech
ja na fakturze mam 6l oleju a wymieniałem w lutym u Plichty 8) (koszt 740PLN)
wszystkie fora też mówią o ilości 6l(5,5l)
przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Opisy DSG są w tym serwisie dość konkretne, więc nie wydaje mi się by w ilości oleju wróżyli z fusów :?
W DSG-7 olej służy tylko do smarowania, a w DSG-6 jest również chłodziwem.
A swoją drogą w poprzednim aucie (Corolla) w instrukcji była opisana pojemność wszystkich układów w aucie, od ilości oleju w silniku po skrzynie czy zbiornik płynu do spryskiwaczy.
W skodowych papierach za ChRLD nie mogę się czegoś takiego doszukać. Jestem ślepy czy tego po prostu nie ma :?: :evil:
W skodowych papierach za ChRLD nie mogę się czegoś takiego doszukać. Jestem ślepy czy tego po prostu nie ma
Leniwiec,
a po co masz wiedzieć, zaczniesz sprawdzać faktury, liczyć na palcach, czepiać sie o parę zł czy parę litrów :diabelski_usmiech ASO musi zarobić a Ty chcesz im utrudniać a oni będą sie stresować, wzrośnie umieralność, bedą przyjmować nowych, którzy będą wiedzieć jeszcze mniej, spadnie kompetencja i fachowość.
Normalnie zrujnujesz SAP :diabelski_usmiech
Kilka dni temu wymieniałem olej w DSG (drugi raz).
Faktycznie istnieje procedura wymiany oleju w naszych automatach.
Do wymiany potrzeba 5,5 l oleju który wlewa się przy temp. 35-45 stopni (pomiar z VAG'a), dodam że stygnie do tej temp. ok 5-7h więc trzeba się uzbroić w cierpliwość
Po zalaniu na każdym biegu tzn. R,D,S i P na wciśniętym hamulcu 3s.
Następnie odkręca się korek wlewu oleju i skrzynia sama wypluwa nadmiar do wymaganego poziomu.
Dodam aby przypomnieć serwisowi o filtrze który wymienia się przy każdej wymianie oleju.
Tak to wygląda i przynajmniej w lubelskim ASO teraz tego się trzymają krok po kroku z instrukcją.
Niestety poprzednia wymiana wyglądała tak:
Wjazd na podnośnik, zlanie oleju, zalanie oleju, wyjazd i papa :/, nawet filtra nie wymienili.
Miałem gdzieś link z instrukcją wymiany, ze zdjęciami, podłączeniem do kompa itd. krok po kroku, jak gdzieś odnajdę to wstawię na forum.
iestety poprzednia wymiana wyglądała tak:
Wjazd na podnośnik, zlanie oleju, zalanie oleju, wyjazd i papa :/, nawet filtra nie wymienili.
i tutaj szacunek dla serwisu Plichty w Wejherowie- cała procedura przebiegała w sposób opisany w instrukcji-najpierw dłuuugie czekanie, żeby skrzynia ostygła do ok 40st. spuszczenie oleju, wymiana filtra, napełnienie olejem, uruchomienie silnika, wachlowanie wybierakiem :szeroki_usmiech zdjęcie korka, żeby nadmiar oleju spłynął
no i 6l oleju na fakturze a nie więcej :diabelski_usmiech -pan wyjasnił, że wchodzi 5,5 ale 0,5 moga mi oddać :wink:
a swoją drogą czy ten olej jest gdzies poza ASO do dostania?
przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
nie widziałem go wcześniej w tym wątku
opis dokładniejszy nawet niż to co mają w ASO bo przejrzałem ostatnio przy wymianie, i do tego zdjęcia (można porównać kolor oleju, który ciemnieje przy nieprawidłowym działaniu a w skrajnych przypadkach pojawiają się opiłki metalu)
Co do ostatniej wymiany w ASO też nie mam zarzutów wszystko ok, w końcu się nauczyli
W żaglu. Teraz już można spokojnie do nich na wymianę jechać.
Choć proponuje leszku abyś postawił pod salonem jednego dnia a wymianę robił następnego (ja tak robiłem) i oglądał co będą robić. Bo tak jak pisałem wcześniej, za pierwszym razem się nie popisali.
A tak z innej beczki stuki przy dodawaniu i odejmowaniu gazu nie wróciły??
Istnieje jakis serwis skrzyn automatycznych w okolicach Krakowa. Jak znajde linka to wrzuce, to jest jedna z bardziej polecanych firm w Polsce z tego co dawno temu dowiedzialem sie wlasnie w temacie skrzyn automatycznych.
Komentarz